

Forum Ekonomi Malaysia 2025 (FEM2025)

SEIZING MALAYSIA'S MOMENT

09 Januari 2025
Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)

Rakan Strategik Utama
(Key Strategic Partner)



Rakan Strategik
(Strategic Partner)













SESSION	TIME	TOPIC	SYNOPSIS	PRESENTERS	LOCATION
	07:30 - 08:45 (75 min)	REGISTRATION AND BREAKFAST			
1	09:00 - 09:40 (15 mins)	Opening Ceremony	 Negaraku, Doa, and Emcee Introduction Doa Recital: Imam Masjid Wilayah Emcee: TBC 		Plenary Hall
2	09:45 - 10:05 (20 min)	Welcoming Address	YB Rafizi Ramli, Minister of Economy		Plenary Hall
3	10:05 - 10:25 (20 min)	Plenary Address**	Potential Plenary Address** • En Daron Acemoglu		Plenary Hall
4	10:25 - 10:45 (20 min)	Keynote Address	YAB Dato' Seri Anwar Ibrahim, Prime Minister of Malaysia		Plenary Hall
	10:45 - 11:15 (30 min)	COFFEE BREAK (PRESS CONFERENCE BY YBM)			
5	11:15-11:55 (40 min)	Fireside Chat From Made in Malaysia to Made by Malaysia	 The Third Pivot of Diversification Creator-based economy From Made in Malaysia to Made by Malaysia JS-SEZ 	1. YB Rafizi Ramli, Minister of Economy Moderated by YBhg. Dato' Khairussaleh Ramli, President & Group CEO	Plenary Hall









SESSION	TIME	TOPIC	SYNOPSIS	PRESENTERS	LOCATION
	11:55 - 14:00	LUNCH			
7	14:00 - 14:50 (50 min)	Fiscal & Monetary Policies	 Fiscal incentives, reforms Non-fiscal incentives Monetary policy 	 YB Senator Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, Finance Minister II YBhg. Dato' Seri Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour, Governor, Bank Negara Malaysia (TBC) YBhg. Tan Sri Shahril Ridza Ridzuan, Chair, CGS International (TBC) YBhg. Dato' Khairussaleh Ramli, President & Group CEO, Maybank Pn. Yeo Eng Ping, Asia Pacific Tax Leader, EY Moderated by En. Suhaimi Ilias, Chief Economist, Maybank Investment Banking Group 	Hall 6, Level 1
8		ASEAN Dynamics	Chairmanship of ASEAN in 2025 Value chain and access to more markets Integration and collaboration within and outside ASEAN	 YB Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan, Minister of Foreign Affairs Pn. Dilma Rousseff, Chair, New Development Bank Pn. Elina Noor, Senior Fellow, Asia Program, Carnegie Endowment for International Peace YBrs. Dr Guanie Lim, Assistant Professor, National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS) Moderated by En. Nazmi Idrus, Head of Economics, CGS International 	Hall 6, Level 1
9	14:50 - 15:40 (50 min)	Energy	 RE infrastructure CCUS, Hydrogen and other alternatives Critical initiatives like CRESS, RE exports, BESS Gas market dynamics under the 70% RE target by 2030 EV - targets & timelines 	 YAB Dato' Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof, Minister of Energy Transition & Water Transformation YBhg. Datuk Ir. Megat Jalaluddin Megat Hassan, President/CEO, TNB Pn. Geraldine Chin, Asia Pacific Chair & MD, ExxonMobil Pn. Mekala Krishnan - Authors of the Hard Stuff, McKinsey & Co Moderated by En. Anand Pathmakanthan, Head of Regional Equity Research, Maybank Investment Banking Group 	Hall 6, Level 1
10		Education Reforms	 Malaysia Education Blueprint 2013-2025 Classroom delivery and learning Bridging rural-urban divide Education reform, investment and funding 	 YB Puan Fadhlina Binti Sidek, Minister of Education En. Nadiem Makarim, Ex Education Minister, Indonesia Pn. Shahnaz Al-Sadat, MD, Sekolah Anak Malaysia Moderated by En. Malek Ali, Founder, BFM 	Hall 6, Level 1









SESSION	TIME	TOPIC	SYNOPSIS	PRESENTERS	LOCATION
11	15:40 - 16:30 (50 min)	Technology	 Digital Economy Blueprint, KL20 Action Paper, National Fourth Industrial Revolution Semiconductors Al chips VC/PE views 	 YB Tuan Chang Lih Kang, Minister, MOSTI YBrs. Professor Dr Wong Poh Kam, School of Business & Director for NUS Entrepreneurship Centre, NUS YBrs. Prof. Dr Suraya Abdul Rashid, Founder, Qarbotech En. Peng T Ong, Founders, Monkhill Moderated by Cik Kristen Parker, UBS 	Hall 6, Level 1
12			Socioeconomic Direction	1. Healthcare reform 2. Ageing nation 3. Social protection 4. Poverty	A. Presentation - Multidimensional Poverty: Causes and Solutions by YBrs. Dr Sabina Alkire, Oxford University B. Presentation - Equal Chances by En. Raj Chetty, Harvard University C. Panel Discussions: 1. YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Minister of Women, Family and Community 2. YBrs. Dr Sabina Alkire 3. En. Raj Chetty 4. YBrs. Prof Dr Rahimah Ibrahim, MyAgeing, UPM Moderated by En. Nurhisham Hussein, Prime Minister's Office
13	16:30 - 17:20 (50 min)	Trade Policy	 Increasing trends of protectionism/tariffs Malaysia's open trading policy Navigating geopolitical tensions through greater economic integration De-risking of supply chains and China+1 strategy particularly for trading/logistics companies 	 YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, Minister of Investment, Trade & Industry YBrs. Dr Kuik Cheng-Chwee, Professor of International Relations, Institute of Malaysian and International Studies (IKMAS), UKM YBrs. Dr Deborah Elms, Asia Trade Centre YBhg. Datuk Ruben Emir Gnanalingam, CEO, Westports Moderated by YBrs. Dr Chua Hak Bin, Regional Co-Head of Macro Research, Maybank Investment Banking Group	Hall 6, Level 1
		Talent & Human Capital	 Talent drain Developing highly and relevant skilled labour force Akademi Dalam Industri (ADi) Private sector training and development partnerships 	 YB Tuan Steven Sim Chee Keong, Minister of Human Resources YBhg. Tan Sri Sir Dr Jeffrey Cheah, Chairman, Sunway Group YBrs. Dr Hari Narayanan, CEO Penang Skills Development Centre Pn. Shakira Teh Sharifuddin, Senior Economist, World Bank Moderated by En. Suresh Kumar, VP, Malaysia Design Centre, Intel 	Hall 6, Level 1









SESSION	TIME	ТОРІС	SYNOPSIS	PRESENTERS	LOCATION	
	17:20 - 17:40 (20 min)	CLOSING SESSION				
	17:40 - 18:00 (20 min)		COFFEE AND NETWORKING			